Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z jabłkami

Muffiny z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 333

No więc, tak dla odmiany i nowego smaku zrobiłam muffiny z jabłkami, cynamonem i miodem. Aby wzbogacić smak babeczek warto dodać mielone migdały lub orzechy laskowe. Dzięki dodatkowi miodu będą o wiele lepiej smakować niż ze zwykłym cukrem. Generalnie wyszło około 12 szt. Idealnie wpasowałyby się do nich gałki lodów waniliowych z polewą czekoladową. Ale do ''małej, czarnej'' również pasują znakomicie. Są miękkie, wilgotne i nie wspaniale pachną cynamonem. Są jak małe szarlotki, tylko w formie muffinek :)

Składniki

  • 2 jabłka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru (użyłam trzcinowego)
  • 2 łyżki miodu (lub 20 g dodatkowego cukru)
  • 20 g posiekanych migdałów do posypania po wierzchu (można pominąć)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffiny z jabłkami

Przygotowanie


  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Roztopić masło w misce, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
    Do drugiej miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać.
    Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka i miód jeśli go używamy, wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
    Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń