Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam muffiny z kremem z marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4711
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4711
Składniki
Najpierw szykuję mus z marchwi. W tym celu umytą i obraną marchew, kroję w kostkę, zalewam wodą i wstawiam na najmniejszy gaz gotując pod przykryciem ok 30 min. Do miękkiej marchwi dosypuję cukier i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką marchew miksuję na mus z sokiem cytrynowym, dosypuję galaretkę i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję porcjami do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam by wystygł. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. na końcu dodaję mus z marchwi, mieszam dokładnie by nie było grudek. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam krem na wierzchu zimnych muffin. Całość delikatnie posypuję kakao.