Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z maliną i kremem na bazie bezy szwajcarskiej

Muffiny z maliną i kremem na bazie bezy szwajcarskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 233

Często zostają mi białka. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać malinek i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) zwieńczone maliną i miętą. Babeczki są bardzo letnie i bardzo smaczne. Szybko znikają ze stołu. Wilgotne, pachnące i dziecinnie proste w wykonaniu.

Składniki

  • Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, 1 kisiel malinowy, 1 cukier waniliowy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczen
  • Składniki na krem maślany: 6 białek, 1½ szklanki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 460 g pokrojonego w drobne
  • Ponadto: Maliny, Mięta
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie babeczek:
    Białka oddzielamy od żółtek.

    Żółtka ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami.

    Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy.


    Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180oC.

  2. Przygotowanie kremu:
    Miksę ustawić na garnku z wodą tworząc tzw. kąpiel wodną. Cukier, sól i białka umieszczamy w górnej misce. Cały czas podgrzewając mieszamy rózgą do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Temperaturę białek należy kontrolować. Musi ona osiągnąć minimum 60-65oC, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną pałeczki Salmonelli.

    Białka z rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, a beza zimna.


    Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję.

  3. Do miseczki odłożyć 2 łyżki kremu i połączyć go z odrobiną barwnika. Dokładnie wymieszać. Różowy krem ułożyć cienkim paseczkiem wzdłuż rękawa cukierniczego a pozostały biały krem włożyć do worka. Podczas wyciskania na muffinę będzie się robiła charakterystyczna różowa ozdoba na kremie.

    Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i ozdabiamy maliną i mięta.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń