Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 1449

Szybkie w przygotowaniu ciasto na każdą okazję. w zależności od dekoracji może zastąpić klasyczny tort.

Składniki

  • 250 g masła, 3 łyżki kakao, 1i 1/2 szkl. cukru, 7 łyżek wody, 1 paczka 16 g cukru waniliowego,
  • 1 i 1/2 szkl. mąki, 1 paczka proszku do pieczenia (mała) 3-4 jajka
  • Nadzienie: 250 g masła, 1 i 1/2 szkl. cukru pudru, 1 szkl. zsiadłego mleka, 1 paczka cukru waniliowego.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Murzynek

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, woda, cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku. Odlać ok. 3/4 szkl. na polewę. Do pozostałości po przestudzeniu dodać 1 i 1/2 szkl. mąki, 1 paczka proszku do pieczenia 3-4 żółtka i pod koniec ubitą pianę z białek.
    Piec w temperaturze 220 stopni C. ok. 40 min. do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić
    na kratce.

    Nadzienie: miękkie masło i cukier puder zmiksować na pianę i dodawać po 2 łyżki zsiadłego mleka i paczkę cukru waniliowego. Wszystko wyrobić mikserem na jednolitą masę.

    Ciasto po wystygnięciu przekroić i posmarować przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu polać wcześniej odlaną polewą kakaową. Można posypać wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń