Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1121

Dodano:

Odsłon: 24469

Z braku wystarczającej ilości mąki do jednego ciasta, zrobiłam murzynka :), inna wersja niż do tej pory piekłam

Składniki

  • Miękkie masło, 20 dkg
  • cukier, 20 dkg
  • jogurt naturalny, 25 dkg
  • Jaja, 3
  • aromat waniliowy, 1 łyżeczka
  • mąka, 20 dkg
  • mielone migdały, 10 dkg
  • proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
  • kakao, 6 dkg
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Murzynek

Przygotowanie

  1. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć (miksując chwilę mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie widelcem) z utartym masłem oraz masą jajeczną.

  2. Składniki najlepiej delikatnie mieszać dodając je na przemian, podzielone na 3 partie. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 min. Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki. Moje uwagi to takie, że masło, cukier ubiłam, i dodałam do tego jogurt, jajka, wanilię, a później mąkę z resztą suchych składników.

  3. Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń