Do góry

Desery Przepis na:

murzynek, bardzo lekki, mokry

murzynek, bardzo lekki, mokry

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 1084

Dodano:

Odsłon: 252335

upiekła go 12 - latka, więc łatwy w przyrządzeniu, pyszny!!!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
murzynek, bardzo lekki, mokry

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.

  2. Po wystygnięciu dodać dodać 4 żółtka. Wymieszać. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki.

  3. Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować z pozostałych białek sztywno ubitą pianę i dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy).

  4. Wlewamy masę do wysmarowanej i obsypanej bułką lub kaszą manną formy i pieczemy w temp. 160 - 180 stopni przez ok. 40 - 50 min.

  5. Ciepłe ciasto wyciągamy z formy na deskę i dekorujemy tą częścią masy, którą odlaliśmy do szklanki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

seran2 27 lutego 2010 W przepisie nic nie piszesz o jajkach i proszku do pieczenie, tylko w przygotowaniu Jakie są składniki tego ciasta, bo strasznie namieszane, po co dodawać coś z błędami. Jakiej wielkości ma być forma??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 lutego 2010 Gratuluje 12-latce wspaniałego , udanego ciasta. Wygląda przepysznie.;

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 27 lutego 2010 Ostatnio jestem na etapie intensywnych "cwiczeń" w pieczeniu :) Daję do ulubionych :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 27 lutego 2010 Znam ten przepis - jest znakomity, a ciasto pyszne! Piekliśmy je na studiach w prodiżu. :) Pozdrawiam serdecznie zdolną 12-latkę. :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń