Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 1142
Dodano: 27.02.2010
Odsłon: 268218
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.
Po wystygnięciu dodać dodać 4 żółtka. Wymieszać. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki.
Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować z pozostałych białek sztywno ubitą pianę i dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy).
Wlewamy masę do wysmarowanej i obsypanej bułką lub kaszą manną formy i pieczemy w temp. 160 - 180 stopni przez ok. 40 - 50 min.
Ciepłe ciasto wyciągamy z formy na deskę i dekorujemy tą częścią masy, którą odlaliśmy do szklanki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (34)

DamKop 06 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Za dużo tłuszczu. Robiłem z 1 szklanki mąki, ale dałem pół kostki masła i wyszedł jak ta lala :)Polecam płatki migdałów na wierzch.
1 Kto głosował? | Odpowiedz

ski_ttles 02 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe ciasto do kawki :-)4 Kto głosował? | Odpowiedz

boba0406 23 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
mój murzynek już w piekarniku, jak wyjmę to odezwę się co wyszło.0 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 26 kwietnia 2015Zgłoś do usunięcia
Ciasto zrobiła moja 12-letnia córka. Dała na wierzch orzechy włoskie. Wyszło smaczne. Jednak uważam, że jest w nim za dużo tłuszczu, następnym razem dam mniej. Mam nadzieję, że nie będzie zakalca.3 Kto głosował? | Odpowiedz

polciunia1984 23 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Ja zrobiłam podwójną dawkę wszystkiego i dałam na większa tortownicę, i powiem Wam że to była trafna decyzja ! wyszedł mega ! pychotaaaaa ! z całego serca polecam i na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Pozdrawiam12 Kto głosował? | Odpowiedz

Margi75 05 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
niestety surowe żółtko w polewie wzbudza we mnie obrzydzenie...radzę wszystkim którzy boją się salmonellozy dodać żółtka do ciasta a polewę odlać póki jeszcze nie ma w niej żółtek....dla bezpieczeństwa i zdrowia głównie dzieci....mam kilka przepisów na murzynek wszystkie sprawdzone i bardzo podobne do tego...to jest jego pierwsza wersja gdzie żółtka daje się bezpośrednio do masy czekoladowej którą się potem odlewa do polania....67 Kto głosował? | Odpowiedz

jablonka 23 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
wracam do przepisu po prawie 2 latach:) ciasto siedzi w piekarniku:) nie mogę się doczekać:) tym razem zamiast wody dałam mleko oraz dodałam orzechy włoskie, achhhhh to jutro będzie uczta :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

anaak 03 października 2012Zgłoś do usunięcia
prze-py-sznyyyy!!!!13 Kto głosował? | Odpowiedz

junisa3 16 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam 'Twojego' murzynka. Robie go bardzo czesto, bo wszyscy go uwielbiamy. Musze jednak dodac, ze nie zawsze wychodzi rowno puszysty i wilgotny, nie wiem od czego to zalezy, mysle ze moze nie zawsze udaje mi sie wziac rowne ilosci maki i kakao, bo podane sa w lyzkach i szklankach...Dzieki za fajny przepis, pozdrawiam:)13 Kto głosował? | Odpowiedz

anetaa26 27 października 2011Zgłoś do usunięcia
ciasto jest suuuuper :) ja rzekroilam jeszcze na 3 blaty i przelozylam dzemem z pigwy :) rewelacyjny przepis, szczerze polecam :)11 Kto głosował? | Odpowiedz