Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtworzyć smak murzynka jakiego robiła moja mama. Postanowiłem podzielić się z Wami tym przepisem. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie smakował...
W misce za pomocą miksera ubiłem 2 całe jajka, 2 żółtka dodając szklankę cukru (białka z dwóch jajek zostają na koniec do ubicia i dodania).
Do oddzielnego naczynia przesiałem mąkę przez sito i wymieszałem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem waniliowym.
Do ubitych jaj dodawałem na przemian zmieszane suche składniki, mleko i olej.
Wszystko razem miksowałem.
Na koniec do wymieszanej masy dołożyłem 6 łyżek powideł śliwkowych, krótko zmiksowałem i na sam koniec dodałem ubite na sztywno pozostawione wcześniej białka z dwóch jajek. Wtedy już tylko delikatnie wymieszałem łyżką.
Przełożyłem do foremki dodając do masy posiekane i uprażone orzechy oraz posiekane śliwki suszone.
Piekłem w piekarniku na funkcji „góra-dół” bez termoobiegu w temperaturze 160 o C około 60 min.
Zostawiłem w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
W czasie, kiedy wstępnie upieczone ciasto stygło, przygotowałem polewę. Rozpuściłem margarynę z dodatkiem wody z dodatkiem cukru i kakao. Wszystko podgrzałem do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę pozostawiłem na chwilę, żeby zaczęła gęstnieć.
Kiedy murzynek wystygł przekroiłem go na pół, posmarowałem powidłami śliwkowymi i złożyłem z powrotem. Następnie, jeszcze ciepłą masą czekoladową, polałem murzynka i posypałem wiórkami kokosowymi.
Efekt jak na zdjęciach. Życzę smacznego!
Pyszny sos śmietanowy z pieczarkami i natką pietruszki. Wspaniały do makaronó...
Odsłon: 18601
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 3959
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 176
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 668
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 3959
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 176
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 668
Składniki
W misce za pomocą miksera ubiłem 2 całe jajka, 2 żółtka dodając szklankę cukru (białka z dwóch jajek zostają na koniec do ubicia i dodania).
Do oddzielnego naczynia przesiałem mąkę przez sito i wymieszałem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem waniliowym.
Do ubitych jaj dodawałem na przemian zmieszane suche składniki, mleko i olej. Wszystko razem miksowałem.
Na koniec do wymieszanej masy dołożyłem 6 łyżek powideł śliwkowych, krótko zmiksowałem i na sam koniec dodałem ubite na sztywno pozostawione wcześniej białka z dwóch jajek. Wtedy już tylko delikatnie wymieszałem łyżką.
Przełożyłem do foremki dodając do masy posiekane i uprażone orzechy oraz posiekane śliwki suszone. Piekłem w piekarniku na funkcji „góra-dół” bez termoobiegu w temperaturze 160 o C około 60 min. Zostawiłem w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
W czasie, kiedy wstępnie upieczone ciasto stygło, przygotowałem polewę. Rozpuściłem margarynę z dodatkiem wody z dodatkiem cukru i kakao. Wszystko podgrzałem do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę pozostawiłem na chwilę, żeby zaczęła gęstnieć.
Kiedy murzynek wystygł przekroiłem go na pół, posmarowałem powidłami śliwkowymi i złożyłem z powrotem. Następnie, jeszcze ciepłą masą czekoladową, polałem murzynka i posypałem wiórkami kokosowymi.
Efekt jak na zdjęciach. Życzę smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Zwykłe super ciasto z owocami
Desery
Muffiny z rabarbarem
Desery
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Desery
Andruty czekoladowo - kokosowe
Zwykłe super ciasto z owocami
Kto lubi zwykłe proste ciasta w wykonaniu ?
Odsłon: 710
Muffiny z rabarbarem
Wiosna to sezon na rabarbar, który niełatwo jest kupić o innej porze roku. Dl...
Odsłon: 1743