Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek w polewie czekoladowej z kokosem

Murzynek w polewie czekoladowej z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 22509

Propozycja na proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne ciasto kakowe oblane czekoladową polewą z wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne, wilgotne i puszyste, dodaje nam mnóstwo energii i uśmiechu, a czekoladowo - kokosowy wierzch idealnie podkreśla smak całości. Smacznie polecam, bo Murzynek znika błyskawicznie ;D

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka wanilii
  • wiórki kokosowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, 4 łyżki wody oraz kakao i gotujemy wszystko około 5 minut. Zawartość studzimy, a następnie dodajemy żółtka, ziarenka waniliii oraz wódkę i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy odlewamy około 0,5 szklanki, którą wykorzystamy później na polewę.

  2. Do pozostałej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy pianę ubitą z 3 białek. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia* (keksówka o wymiarach 29 cm x 9 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.

    * papier lub samą blaszkę posmarujmy delikatnie masłem i obsypmy bułką tartą.

  3. Upieczone ciasto studzimy, a następnie oblewamy je polewą czekoladową i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń