Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który zachwyci nas swoim smakiem i wyglądem. Przygotujemy przyjemnie kremowy i puszysty mus czekoladowy, który podamy w towarzystwie lekko kwaskowego sosu truskawkowego. Mus wychodzi przyjemnie puszysty i delikatny, a do tego niemal natychmiast rozpływa się w ustach. W smaku wyraźnie dominuje czekolada, uzupełniona przez lekki, kawowy posmak likieru. Sos niemal idealnie łączy w sobie słodycz truskawek i lekką kwaskowość odświeżającej cytryny. Bardzo przyjemny deser, który zadowoli każdego fana czekolady i truskawek.
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27596
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2882
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4426
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 530
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27596
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2882
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4426
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 530
Składniki
Do średniej wielkości rondelka przełóż 500 pokrojonych w ćwiartki truskawek. Do owoców dodaj 50 g drobnego białego cukru, świeżo wyciśnięty sok z jednej dużej cytryny i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość rondelka krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, a następnie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Zmniejsz wtedy ogień na niski i gotuj sos przez około 20 minut, aż płyn lekko zgęstnieje, a owoce niemal całkowicie się rozpadną. Sos warto od czasu do czasu przemieszać, żeby uniknąć przypalenia. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij sos z ognia i przeciśnij przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek. Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do miski odpornej na wysokie temperatury przełóż 100 g ciemnej czekolady (72%) i mniej więcej ¾ z przygotowanych 250 ml mleka. Naczynie postaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody; upewnij się, że miska nie dotyka wody. Rozpuść czekoladę w mleku, mieszając całość od czasu do czasu.
W międzyczasie, do pozostałego mleka dodaj 6 g żelatyny. Zawartość dzbanka krótko przemieszaj i odstaw na kilka minut, do lekkiego napęcznienia żelatyny.
Kiedy czekolada i mleko utworzą jednolity płyn, zdejmij miskę z rondelka i dodaj do niej mleko z żelatyną oraz 50 g drobnego białego cukru. Składniki krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do całkowitego rozpuszczenia cukru. Tak przygotowaną bazę musu odstaw do wystudzenia, na około 30-60 minut, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Do wystudzonej czekolady dodaj łyżkę likieru kawowego i 250 ml zimnej śmietanki (36%). Ponieważ płyn jest letni, śmietankę wlewaj wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia przy pomocy rózgi. Po dodaniu całej śmietanki odstaw naczynie do lodówki do chwili, kiedy całość zgęstnieje i nabierze konsystencji rzadkiego kisielu. W lodówce nie powinno to zająć dłużej niż dwie godziny, ale warto sprawdzać całość co około 30 minut, żeby nie ściąć za bardzo masy.
Po odpowiednim schłodzeniu wyjmij miskę z lodówki i ubij jej zawartość przy pomocy miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze jasnego koloru. Uzbrój się w cierpliwość, bo może to zająć dłuższą chwilę. U mnie ubijanie na wysokich obrotach trwało około 10 minut. Po tym czasie masa przypominała śmietankę ubitą na ¾, to znaczy była wyraźnie napowietrzona, ale jeszcze nie sztywna, a łopatki miksera zostawiały na niej wyraźny ślad.
Desery składam dzisiaj w 4 dużych pucharkach o pojemności 400 ml, które wypełnię w mniej więcej ¾ wysokości. Oczywiście, możesz przygotować mniejsze porcje. Na dno każdego pucharka wylej dwie łyżki sosu truskawkowego. Na sos wyłóż 3 solidne łyżki musu i rozprowadź go w miarę możliwości tak, żeby odciął dolną warstwę sosu. Na tak przygotowany spód wylej kolejne dwie łyżki sosu truskawkowego. Na środek sosu wyłóż kolejne 3 łyżki musu. Tak przygotowane musy wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc, do całkowitego stężenia.
Tuż przed podaniem, kiedy mus już stężeje, wystarczy go odpowiednio ozdobić. Ja na górę każdego musu ścieram odrobinę ciemniej czekolady i dekoruje całość świeżą truskawką, ale równie dobrze sprawdzi się kakao, mleczna lub biała czekolada.
Smacznego!