Do góry

Desery Przepis na:

Mus dyniowy

Mus dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 502

Dodano:

Odsłon: 146

Mus dyniowy z dodatkiem cynamonu i kardamonu pod miodowym jogurtem, czyli deser na jesienne popołudnie.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, obrać, usunąć część nasienną i pokroić w kostkę.

  2. Obraną dynię dusić pod przykryciem, z dodatkiem jednej szklanki wody, cynamonu i kardamonu, przez około 30 minut.

  3. Dynię zblendować na gładką masę, dodać suchą galaretkę oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Tak przygotowany mus przełożyć do czterech salaterek, odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do stężenia.

  4. Jogurt wymieszać z miodem.

  5. Do każdej salaterki na wierzch musu nałożyć po dwie łyżki jogurtu przygotowanego w poprzednim etapie.

  6. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypalił, następnie odstawić do wystudzenia.

  7. Pozostaje już tylko wystudzonym słonecznikiem udekorować desery i delektować się smakiem jesieni :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń