Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto lubi poziomki - z pewnością pokocha ten przepis. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 123
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Składniki
Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Dwie łyżki poziomek odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na 1 godz. Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć ze 120 g cukru na gładką, jednolitą masę.
Z białek ubić sztywną pianę. Do przetartych poziomek dodawać - cały czas ubijając - po łyżce piany z białek, a następnie utarte żółtka, rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zacznie gęstnieć
Śmietankę utrzeć z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.