Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto składające się z delikatnego biszkoptu, dwóch pianek śmietanowych oraz dwóch warstw galaretki - pod jedną zatopione są bakalie, druga skrywa pokrojone na kawałki brzoskwinie. Polecam!
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do formy (21x32cm, może być ciut większa) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia (włożyłam do zlewu częściowo wypełnionego zimną wodą).
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia (w temp. pokojowej).
Gdy żółta galaretka zaczyna tężeć, ubijamy połowę schłodzonej śmietanki. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Następnie dodajemy tężejącą żółtą galaretkę, mieszamy.
Masę od razu rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie (dość szybko tężeje). Posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami oraz sparzonymi rodzynkami. Następnie wykładamy tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Podobnie przygotowujemy galaretki wiśniowe.
Resztę schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 1-2 łyżki cukru pudru do smaku. Dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową, mieszamy.
Masę wykładamy na stężałą zieloną galaretkę. Na jej wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki owoce, lekko wciskając je w masę.
Wierzch zalewamy tężejącą galaretką wiśniową.
Mak i ser to połączenie idealne, o czym przekonasz się przygotowując seromako...
Odsłon: 43395
Indyk - pyszne białe mięso, które podbija podniebienia Polaków. Jak odpowiedn...
Odsłon: 4159
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 1451
Indyk - pyszne białe mięso, które podbija podniebienia Polaków. Jak odpowiedn...
Odsłon: 4159
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 1451
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm, może być ciut większa) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia (włożyłam do zlewu częściowo wypełnionego zimną wodą). Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia (w temp. pokojowej).
Gdy żółta galaretka zaczyna tężeć, ubijamy połowę schłodzonej śmietanki. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Następnie dodajemy tężejącą żółtą galaretkę, mieszamy. Masę od razu rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie (dość szybko tężeje). Posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami oraz sparzonymi rodzynkami. Następnie wykładamy tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Podobnie przygotowujemy galaretki wiśniowe. Resztę schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 1-2 łyżki cukru pudru do smaku. Dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową, mieszamy. Masę wykładamy na stężałą zieloną galaretkę. Na jej wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki owoce, lekko wciskając je w masę. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką wiśniową.
Przepisy Desery
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Desery
Sernik z musem czekoladowym
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 16
Budyń bananowy
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 95