Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najłatwiejsza szarlotka bez pieczenia to wyśmienite ciasto, idealne dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników. Wystarczy formę do pieczenia przełożyć herbatnikami na zmianę z masą jabłkową, na wierzchu rozprowadzić bitą śmietanę a na końcu wszystko posypać startą czekoladą. Taka szarlotka to świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17313
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4887
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17313
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4887
Składniki
Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużch oczkach. Starte jabłka przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy je około 10-20 minut w zależności od odmiany jabłek, do momentu aż jabłka będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do jabłek wsypujemy galaretki w proszku i wszystko starannie razem łączymy. Tak przygotowane jabłka lekko przstudzamy.
Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układmy herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę ciastek przekładamy połowę masy jabłkowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Na warstwie jabłek układmy kolejną warstwę herbatników a na nich umieszczamy pozostałą masę jabłkową. Na jabłkach układamy trzecią warstwę herbatników.
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciastka i starannie ją rozsmarowujemy, wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.