Do góry

Desery Przepis na:

Najłatwiejszy sernik Izaura, sernik na murzynku-zawsze się udaje

Najłatwiejszy sernik Izaura, sernik na murzynku-zawsze się udaje

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5864

Dodano:

Odsłon: 3837

Wręcz klasyk-sernik Izaura-jest to sernik łatwy, zawsze wychodzi, super smakuje. Masa serowa jest wilgotna, kremowa. Gorąco polecam i zapraszam

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -2 szkl mąki -niepełna szklanka cukru
  • -3,5 łyżki kakao -250g masła lub margaryny -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 cukier waniliowy -5 jajek -7 łyżek wody
  • MASA SEROWA -1-1,2 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka) -5 jajek
  • -1 niepełna szkl cukru -200g masła lub margaryny
  • -3 łyżki mąki ziemniaczanej -1 cukier waniliowy
  • DODATKOWO -100g czekolady mlecznej -4 łyżki mleka -łyżeczka kakao -2 łyżki masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy wodę, cukier,cukier waniliowy,kakao, masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gotujemy kilka minut. Ściągamy z ognia i studzimy.
    Po wystudzeniu dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy też mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką.

  2. MASA SEROWA

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
    Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy o połączenia.
    Następnie dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia.

  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy na jej dno większą część ciasta kakaowego, wyrównujemy, następnie łyżką wykładamy masę serową-wyrównujemy. Następnie resztę ciasta wylewamy robiąc esy floresy na górze ciasta.
    Sernik pieczemy około 1 godzinę w temp 180 stopni.
    Potem zostawiamy go do w wyłączonym piekarniku jeszcze na 30 minut.

  4. POLEWA

    Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną do połączenia.
    Polewamy ciasto.

    Można je posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką.
    Sernik musi postać w lodówce całą noc.

  5. Pięknie się kroi i jest pyszny
    Bardzo polecam :)
    i życzę udanych wypieków.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń