Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsza Karpatka

Najlepsza Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1012 Ocena: 21154

Dodano:

Odsłon: 5450

Moja Karpatka z pożółkłych kartek. Przepis mam od 44 lat i zawsze doskonale wychodzi.

Składniki

  • Ciasto parzone : margaryna 125 g
  • zimna woda 250 ml
  • mąka pszenna 170 g
  • 5 jajek
  • Krem : masło 375 g
  • mleko 250 ml
  • budyń waniliowy (47 g, bez cukru)
  • cukier puder 185 g
  • 3 żółtka
  • aromat cytrynowy
  • sok z cytryny do smaku
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Najlepsza Karpatka

Przygotowanie

  1. Blacha okrągła 23 cm.
    Ja użyłam starego prodiża.
    Ciasto parzone.
    1 szklankę zimnej wody wlać do naczynia, włożyć margarynę.
    Zagotować dodać przesianą mąkę i intensywnie mieszać.
    Wystudzić, mieszając.
    Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem.
    Otrzymaną masę podzielić na dwie części.
    Każdą piec w 200 C około 35 minut.
    Wystudzić.

  2. Krem
    W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając.

    Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, ugotowany budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku.
    Wszystko dobrze wymieszać.
    Na pierwszy przestudzony placek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem.
    Schłodzić w lodówce.
    Można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 stycznia Piekna karpatka ,dajesz jeszcze radę?:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 stycznia Widze, ze ciasto parzone jest dosyc latwe, dzieki za przepis!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń