Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najtańszy i najlepszy sposób na zdobycie miękkich i puszystych jagodzianek, to ich samodzielne przygotowanie! Te domowe drożdżówki z jagodami są najsmaczniejsze i wypełnione aż po brzegi owocami. Jak zrobić jagodziankę? Przepis nie jest trudny - wystarczy, że wykonasz go krok po kroku.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 252
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1054
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 59
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 252
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1054
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 59
Składniki
Drożdże muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij małą miskę i wkrusz do niej ocieplone drożdże. Dodaj połowę ciepłego mleka. Wsyp łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Przemieszaj całość, aż do powstania jednolitej masy. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby zaczyn drożdżowy zaczął pracować.
W osobnym naczyniu zmiksuj jajko, 5 żółtek i drobny cukier na puszystą, jasnożółtą masę. Rozpuść też masło i odstaw do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wlej resztę ciepłego mleka i dodaj również ubitą masę jajeczno-cukrową. Wlej ostudzone masło. Wyrabiaj ok. 15 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. półtorej godziny. Ciasto powinno wyrosnąć.
Po upływie tego czasu wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę. Wyrabiaj jeszcze przez minutę, po czym uformuj dużą kulę z ciasta. Podziel ją na 15 równych części.
Rozpłaszcz dłonią pierwszą z nich - tak, aby powstał płaski placek. Nałóż obficie jagód (min. 3 łyżeczki) i dokładnie zlep brzegi. Następnie zroluj tak, aby powstał wałek z ciasta. Powtórz dla 14. pozostałych kawałków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Wyjmij blachę, na której rozłóż papier do pieczenia. Połóż na niej każdy ze zrulowanych kawałków ciasta (łączeniem do dołu) i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Pamiętaj, aby zachować odstępy, układając bułeczki. Na jednej blaszce zmieści się ok. połowa drożdżówek.
Przygotuj kruszonkę. Posiekaj drobno masło i włóż je do miski, dodaj mąkę i cukier puder, a następnie rozetrzyj mikserem lub palcami na drobne okruszki. W osobnym naczyniu roztrzep żółtko i dodaj do niego łyżkę mleka. Pomieszaj do połączenia. Każdą jagodziankę posmaruj z wierzchu przygotowaną miksturą i posyp kruszonką.
Wstaw jagodzianki do piekarnika. Piecz przez ok. 18 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy są już zarumienione. Jeśli mocno - wyjmij wcześniej.
Przygotuj lukier. Cukier puder połącz z wodą i energicznie pomieszaj, aż nie powstanie gęsta masa. Jeśli lukier będzie za rzadki - dodaj cukru pudru, jeśli zbity - dolej wody. Na samym końcu, gdy jagodzianki są jeszcze ciepłe - polukruj je obficie. Domowe jagodzianki gotowe!