Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ptysie wypełnione przepysznym kremem z ajerkoniakiem.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Ptysie. Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, na chwilę zdjąć saganek z palnika i intensywnie mieszać, rozbijając ewentualne grudki. Na wolnym ogniu ucierać ciasto drewnianą łyżką, na gładką i lśniącą masę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Masę wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia, szprycą lub rękawem cukierniczym. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut . Ostudzić na kratce. Krem. Cukier, mąkę, wanilię, jajka i mleko wymieszać, ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dolać ajerkoniak. Gdy masą będzie odpowiednio gęsta zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Ostudzone ptysie napełnić kremem. Można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.