Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ptysie wypełnione przepysznym kremem z ajerkoniakiem.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2955
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 285
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 515
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 776
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 706
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2955
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 285
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 515
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 776
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 706
Składniki
Ptysie. Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, na chwilę zdjąć saganek z palnika i intensywnie mieszać, rozbijając ewentualne grudki. Na wolnym ogniu ucierać ciasto drewnianą łyżką, na gładką i lśniącą masę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Masę wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia, szprycą lub rękawem cukierniczym. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut . Ostudzić na kratce. Krem. Cukier, mąkę, wanilię, jajka i mleko wymieszać, ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dolać ajerkoniak. Gdy masą będzie odpowiednio gęsta zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Ostudzone ptysie napełnić kremem. Można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.