Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ptysie wypełnione przepysznym kremem z ajerkoniakiem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Ptysie. Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, na chwilę zdjąć saganek z palnika i intensywnie mieszać, rozbijając ewentualne grudki. Na wolnym ogniu ucierać ciasto drewnianą łyżką, na gładką i lśniącą masę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Masę wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia, szprycą lub rękawem cukierniczym. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut . Ostudzić na kratce. Krem. Cukier, mąkę, wanilię, jajka i mleko wymieszać, ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dolać ajerkoniak. Gdy masą będzie odpowiednio gęsta zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Ostudzone ptysie napełnić kremem. Można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.