Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wyobrażasz sobie najpyszniejszy sernik na świecie? Być może jest właśnie taki, jak w tym przepisie – chrupiący, owsiany spód, rozpływające się w ustach pomarańczowe, serowe wypełnienie oraz karmelizowane pomarańcze w zaskakującej galaretce. Ten sernik przygotujesz w bardzo prosty sposób, a z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Roztop masło w rondelku i lekko ostudź. Połamane ciastka zmiel w malakserze na okruszki, po czym wlej do nich masło i zmiksuj ponownie, aż konsystencji będzie przypominała mokry piasek. Wysyp okruszki na spód tortownicy (ok. 23 cm) i wyrównaj łyżką, lekko dociśnij, żeby spód był zbity. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wyszoruj mocno pomarańczę i zetrzyj skórkę. Pamiętaj, aby ścierać tylko pomarańczową warstwę, bez białych błonek, które są gorzkie. Rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia. Połam białą czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia, jednak konsystencja powinna pozostać nadal płynna. W misce dokładnie zmiksuj ser z cukrem waniliowym, po czym powoli wlewaj ostudzoną czekoladę. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywną pianę. Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę, skórkę pomarańczową i ewentualnie sok pomarańczowy (sernik będzie miał bardziej owocowy smak). Wymieszaj wszystko dokładnie i wyłóż na owsiany spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw sernik do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Do garnka wlej 80 ml wody i wsyp 80 gramów cukru, po czym rozpuść i doprowadź do wrzenia. Następnie włóż do syropu plasterki pomarańczy i karmelizuj przez 10 minut, po czym odstaw. Wlej sok pomarańczowy do drugiego garnka, zagotuj i rozpuść w nim galaretki, następnie zostaw do ostygnięcia. Na schłodzonym serniku wyłóż plastry karmelizowanej pomarańczy i zalej tężejącą galaretką. Wstaw sernik do lodówki na 8 godzin lub na całą noc. Podawaj schłodzony.