Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne naleśniki po francusku - Crêpes Suzette z syropem pomarańczowym. Idealnie sprawdzą się na orzeźwiający deser. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Każdy powinien poznać ten przepis!
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 454
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3064
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2137
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9606
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 454
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3064
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2137
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9606
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na francuskie naleśniki. Do miski wbij jajko, wlej mleko i dodaj cukier waniliowy. Składniki zmiksuj. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i mąkę. Składniki na ciasto na naleśniki dokładnie wymieszaj, żeby nie pozostały żadne grudki. Następnie odstaw ciasto na bok na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Naleśniki smaż na patelni z kroplą oleju z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki złóż na 4 części.
Pomarańcze umyj i sparz wrzątkiem. Z dwóch pomarańczy otrzyj skórkę, następnie obierz je dokładnie ze wszystkich błonek. Z trzeciej pomarańczy wyciśnij sok.
Na patelnię wsyp cukier, podgrzewaj go do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj masło. Składniki mieszaj do rozpuszczenia.
Na patelnię ze skarmelizowanym cukrem przełóż złożone naleśniki. Podsmaż je z każdej strony po 1-2 minuty. Następnie dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Smaż naleśniki przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj na patelnię likier pomarańczowy, zwiększ moc palnika i podpal likier. Smaż do momentu wyparowania alkoholu. Następnie naleśniki zdejmij z patelni na talerz. Polej je sosem pomarańczowym.
Naleśniki po francusku podawaj z pomarańczami pokrojonymi na ćwiartki lub plasterki.