Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki Rafaello na mące kokosowej wypełnione delikatnym śmietankowo-kokosowym kremem to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli kokosa. Podane w towarzystwie świeżych owoców smakują obłędnie. Sprawdzą się na słodkie śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Ziemniaki umyj, obierz i podgotuj w osolonej wodzie. Powinny być jedynie lekko miękkie. Kiedy lekko przestygną pokrój w plastry. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Kiełbaskę pokrój w plastry.
Do rondelka wrzuć dwie łyżki masła i mąkę, cały czas mieszaj na niewielkim ogniu, aż składniki się połączą. Powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Wyłącz grzanie, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmaruj pozostałym masłem, wyłóż warstwami ziemniaki (posyp je przyprawami), kiełbasę i ser, żółty, następnie wlej sos i dodaj kolejną warstwę do skończenia składników. Na wierzchu powinien być ser. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut z termoobiegiem. Zapiekankę podawaj posiekaną natką pietruszki.