Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki z serem, borówką i miętą

Naleśniki z serem, borówką i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 824

Sezon na borówki w pełni więc trzeba się nimi cieszyć póki są.

Składniki

  • Nadzienie :
  • 600 g półtłustego twarogu
  • 2 serki waniliowe Danio ( mogą być inne )
  • cukier do smaku ( opcjonalnie )
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szk borówek amerykańskich
  • świeża mięta
  • Naleśniki :
  • 3 szk mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 szk mleka
  • 1 szk wody gazowanej
  • 50 ml oleju
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z serem, borówką i miętą

Przygotowanie


  1. Nadzienie :
    Do miski przełożyć twaróg i rozdrobnić.
    Dodać serki i jogurt i wymieszać, w razie potrzeby posłodzić.
    Wsypać borówki i wymieszać nadzienie.

    Naleśniki :
    Do miski wlać mleko i wodę, dodać sól, wbić jajka i wymieszać.
    Następnie porcjami wsypywać mąkę i dokładnie mieszać ciasto aby nie było grudek.
    Na koniec wlać olej, wymieszać ciasto i odstawić na 30 minut.
    Potem porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron.
    Usmażone układać jeden na drugim na talerzu.

    Wykończenie :
    Na połowę naleśnika kłaść porcje nadzienia, na nadzienie posypać posiekaną miętę, nakryć częścią naleśnika bez nadzienia i zwijać naleśniki w rożki.
    Naleśniki można przed podaniem polać jogurtem ale nie jest to konieczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń