Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśnikowe misiaczki na deser"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 403
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11182
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 403
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11182
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Składniki
Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz szczyptą proszku do pieczenia i jajko. ubij trzepaczką lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęste, dodaj odrobinę wody mineralnej gazowanej.
Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Posmaruj ją odrobiną masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej porcję przygotowanego ciasta.
Kolejno smaż na patelni cztery większe placki (o średnicy 12 cm), osiem małych (6 cm) i cztery zupełnie malutkie (2-3 cm). W razie potrzeby dokładaj masło.
Z dużych naleśników zrób główki, z mniejszych uszy, a z malutkich pyszczki misiaczków. W miejscu oczu umieść dowolne owoce.
czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety