Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna propozycja ciasta szybkiego, nie wymagającego super umiejętności ani pieczenia, a przy tym smacznego i cieszącego się dużym powodzeniem. Kiedy byłam mała, w moim domu takie napoleonki robiło się bardzo często, do tego stopnia, że wszystkim wyszły bokiem ;) i nie pojawiały się przez kilkanaście (!!!) lat... jednak jakiś czas temu przeglądając przepisy swojej Mamy, natknęłam się właśnie na ten mój mały koszmarek dzieciństwa :)) Po krótkim zastanowieniu uznałam, że wcale nie było to takie złe... a zniknęło z naszego menu na dobre kilkanaście lat, ponieważ pojawiało się zbyt często... Ciasto na krakersach. Błyskawiczne. Ze słodką, waniliowo-śmietankową masą (do przygotowania dosłownie w kilka minut). Na wierzchu cukier puder... Słone krakersy podbijające słodycz masy... eee tam, nie jest to takie głupie... przepis pochodzi z ''magicznego kajeciku'' mojej Mamy :) Użyłam formy 25x25 cm
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35952
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1291
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1787
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35952
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1291
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1787
        
        
                Składniki
Dno formy wykładamy krakersami.
4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko mieszamy z mąką, budyniem i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje (dość szybko). Krakersy wyłożone do formy zalewamy gorącym kremem. Lekko równamy i wykładamy drugą warstwę krakersów. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku godzinach krakersy zmiękną, a wszystkie smaki przenikną się wzajemnie. Smacznego!!!!