Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2208
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 233
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1526
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2208
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 233
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1526
Składniki
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć. Podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na prostokąt i włóż do oddzielnych natłuszczonych i obsypanych mąką blaszek. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
500 ml mleka 100 g masła po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego Do szklanki mleka wsyp obie mąki oraz cukier i jajka. Wymieszaj. Drugą szklankę mleka zagotuj i dolej pierwszą. Całość mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Utrzyj go z masłem i przełóż nim upieczone blaty ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.