Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka/Kremówka - przepis idealny

Napoleonka/Kremówka - przepis idealny

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 34521

Domowej roboty Napoleonki z fantastycznym nadzieniem budyniowym. Ciasto możecie znać też pod nazwą ''kremówka''. gorąco zachęcam do skosztowania tego papieskiego przysmaku. Jest niezwykle uzależniająca! Do tego tania i łatwa w wykonaniu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki (można użyć zwykłej,a le ja polecam pół na pół z krupczatką)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 25 dag masła lub margaryny
  • + cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
  • Krem:
  • 1 litr mleka (dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji część można zastąpić śmietanką)
  • 1 szklanka mąki (najlepsza będzie tortowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • ekstrakt waniliowy lub laska wanilii (opcjonalnie)
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Napoleonka/Kremówka - przepis idealny

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i śmietanę oraz około 50 g masła i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie postępujemy wg planu przewidzianego na zdjęciach.

    Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt kwadratu. Na środku, pod kątem 45 stopni układamy drugi kwadrat, tym razem z kawałków masła. Brzegi zawijamy na kopertę do środka i sklejamy, tak aby masło znalazło się w środku. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Składamy na 3 razy i ostawiamy do lodówki (na godzinę, dwie). Ciasto obracamy w poprzek i procedurę powtarzamy około 3-4 razy.

    Gotowe ciasto wałkujemy do uzyskania grubości typowego francuskiego i dzielimy na 2 równe części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 - 25 minut do zrumienienia ciasta. Studzimy.

  2. Szklankę zimnego mleka odlewamy i miksujemy ją z żółtkami, cukrem i przesiana mąką. Resztę zagotowujemy (jeżeli chcemy dodać laskę wanilii o należy wyjąć z niej ziarenka i wrzucić laskę, wyjąc tuż przed wlaniem drugiej części mleka). Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego mleko z rozprowadzona mąką, cukrem i żółtkami. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia i ponownego zagotowania, nie przerywamy mieszania. Gorący kremy wylewamy na blat upieczonego ciasta i nakrywamy drugim. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Astes 04 sierpnia 2016 "Następnie postępujemy wg planu przewidzianego na zdjęciach." Wszystko pięknie, tylko gdzie te zdjęcia??? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń