Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3974

Dodano:

Odsłon: 15172

Można też iść na łatwiznę i zastosować gotowy krem do karpatki. Ja dziś zrobiłam napoleonkę na cieście francuskim i wypełniłam ją kremem budyniowym z kupnych budyni, też trochę z racji ograniczonego czasu jaki miałam na przygotowanie ciasta ze względu na dwójkę małych dzieci.Taka wersja tego ciasta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, ale niemniej bardzo smaczna.

Składniki

  • 1gotowe ciasto francuskie 300g
  • 2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 3szkl. mleka
  • ok. 150g masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Napoleonka na cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie (użyłam ciasta XXL o wadze 300g, ciasto było długości ok. 40cm) rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy. Każdą połowę przełożyłam na oddzielną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłówałam gęsto widelcem żeby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i wstawiłam ciasto. Piekłam je ok. 10 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor.Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Dwa budynie waniliowe rozmieszałam razem z cukrem w 0,5szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotowałam budyń aż zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam na puch miękkie masło i dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Krem miksowałam do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Kremem posmarowałam jeden blat ciasta i przykryłam go drugim. Ciasto lekko docisnęłam i wyrównałam krem na bokach ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, aby trochę zmiękło. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne, idealne na co dzień i od święta. Jest klasyczne i eleganckie, na pewno zadowoli wszystkich smakoszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SiwyKryzys 28 kwietnia 2020 Szybkie,proste, smaczne, tanie. Posiada wszystkie przymioty dobrego przepisu. Gratuluję ! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń