Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21277
Dodano: 07.11.2020
Odsłon: 18095
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier dodajemy masło i zagniatamy wszystko na kruszonkę.
Orzechy drobno siekamy. Ja wrzuciłam do blendera. Jajko rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka do dwóch miseczek. Żółtko jak i białko roztrzepujemy widelcem.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt 30x20cm. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy połową kruszonki oraz połową orzechów. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczamy ręką. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy kruszonką. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Zwinięte ciasto tniemy pod ukosem na kawałki mniej więcej 2cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35min w 180st
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Obserwator 09 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam Twoje odkrywanie dań z innych krajów. Też tak lubię. Zdjęcie jak zwykle zjawiskowe.4 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 09 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
super przepis ;)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 08 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Slicznie wyszly!5 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 07 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Świetne ciastka.5 Kto głosował? | Odpowiedz