Do góry

Desery Przepis na:

nazook - armeńskie ciastka z orzechami

nazook - armeńskie ciastka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 22580

Dodano:

Odsłon: 18582

.nazook znane również pod nazwą gata to pyszne orzechowe ciasteczka rodem z Armenii. W oryginalnym przepisie nie było w cieście cukru, ja dodałam 2 łyżki

Składniki

  • ciasto: 500 g mąki
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kruszonka: 170g mąki
  • 50g miękkiego masła
  • 170g cukru
  • 50g orzechów u mnie włoskie
  • dodatkowo: 1 jajko
  • mąka do podsypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
nazook - armeńskie ciastka z orzechami

Przygotowanie

  1. ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  2. kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier dodajemy masło i zagniatamy wszystko na kruszonkę.

  3. Orzechy drobno siekamy. Ja wrzuciłam do blendera. Jajko rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka do dwóch miseczek. Żółtko jak i białko roztrzepujemy widelcem.

  4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt 30x20cm. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy połową kruszonki oraz połową orzechów. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczamy ręką. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy kruszonką. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Zwinięte ciasto tniemy pod ukosem na kawałki mniej więcej 2cm.

  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35min w 180st

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń