Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie czekoladowe ciasto oraz przepyszna beza kokosowa, moim zdaniem połączenie idealne.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Ciasto ciemne Białka ubici na sztywno z szczyptą soli pod koniec ubijania cały czas miksując dodawać stopniowo ok. 0, szklanki cukru, sztywne białka odstawić. Żółtka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo pozostałe składniki. Po połączeniu wszystkich składników ciasto będzie gęste wtedy dodać partiami sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia formy i piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku około 35 – 40 minut. Po tym czasie należy przygotować beze kokosową.
Beza kokosowa 3 białka (pozostałe z ciemnego ciasta) ubić z szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech partiach dodawać cukier oraz cukier waniliowy zakaż dym razem dodawać kolejną części gdy poprzedni cukier rozpuści się w sztywnej pianie. Cały czas miksując dodawać powoli ocet/sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki.
Ciemne ciasto wyjąć z piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika temperaturę zmniejszyć do 160C i piec około 15 - 20 minut gdy beza się zarumieni wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 20 po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można polać np. polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego ;)