Do góry

Desery Przepis na:

Niecodzienny sernik ziemniaczany

Niecodzienny sernik ziemniaczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 3377

To niezwykłe, bezglutenowe ciasto w zasadzie ma dwa składniki: ziemniaki i twaróg. Ich idealne proporcje sprawiają, że smak ziemniaków w ogóle nie jest wyczuwalny, a ciasto jest wilgotne i bardzo serowe. Pyszna, tania i szybka alternatywa dla czasochłonnych, wieloskładnikowych serników.

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 500 g twarogu lub gęstego zmielonego sera na sernik
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z jednej pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Niecodzienny sernik ziemniaczany

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, gdy ostygną ubić lub przepuścić przez maszynkę do ziemniaków.

    Masło zmiksować na puszysty krem, dodać żółtka, cukier, cukier puder i skórkę z pomarańczy, zmiksować.

    Ser zmielić lub dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać do kremu z masła. Na koniec dodać ziemniaki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować.

    Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą ziemniaczaną za pomocą szpatułki lub łyżki.

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Piec około 40 minut w 180 stopniach (po 30 minut sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, jeśli tak, wyjąć).

    Podawać po kilku godzinach lub następnego dnia schłodzone w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 13 marca 2019 Musi być pyszny, ja już tyle serników piekłam, ale takiego jeszcze nie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń