Do góry

Desery Przepis na:

Niecodzienny sernik ziemniaczany

Niecodzienny sernik ziemniaczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 3330

To niezwykłe, bezglutenowe ciasto w zasadzie ma dwa składniki: ziemniaki i twaróg. Ich idealne proporcje sprawiają, że smak ziemniaków w ogóle nie jest wyczuwalny, a ciasto jest wilgotne i bardzo serowe. Pyszna, tania i szybka alternatywa dla czasochłonnych, wieloskładnikowych serników.

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 500 g twarogu lub gęstego zmielonego sera na sernik
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z jednej pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, gdy ostygną ubić lub przepuścić przez maszynkę do ziemniaków.

    Masło zmiksować na puszysty krem, dodać żółtka, cukier, cukier puder i skórkę z pomarańczy, zmiksować.

    Ser zmielić lub dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać do kremu z masła. Na koniec dodać ziemniaki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować.

    Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą ziemniaczaną za pomocą szpatułki lub łyżki.

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Piec około 40 minut w 180 stopniach (po 30 minut sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, jeśli tak, wyjąć).

    Podawać po kilku godzinach lub następnego dnia schłodzone w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 13 marca Musi być pyszny, ja już tyle serników piekłam, ale takiego jeszcze nie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń