Desery Przepis na:
Niedzielne ciasto bananowe


Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10817
Dodano: 22.04.2018
Odsłon: 6861
Składniki
- obrane dojrzałe banany 220 g + 110 g na wierzch
- mąka pszenna 260 g+ 1 łyżka kawy zbożowej
- orzechy 50 g
- 2 duże jajka
- olej rzepakowy lub kokosowy 4 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( raczej czubata )
- sok z cytryny 1 łyżka
- kawa zbożowa 1 łyżeczka+ 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
- cukier kokosowy ( lub brązowy ) 50 g
- słodka wódka orzechowa 60-70 ml
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Orzechy lekko rozdrabniamy.
Kawę z cukrem zalewamy wódką, dokładnie mieszamy.
Dwa banany obieramy ( 220 g ), kroimy w cząstki, polewamy sokiem z cytryny, zalewamy kawą, mieszamy, po kilkunastu minutach same banany przekładamy do głębokiej miski.
Do pozostałej kawy dodajemy pokrojonego w paski obranego banana, mieszamy i odstawiamy.
Do bananów w misce dodajemy jajka, cukier, olej i energicznie mieszamy trzepaczką, lub krótko robotem kuchennym.
-
Mąkę mieszamy z proszkiem, kawą, orzechami i porcjami dodajemy do jajecznej masy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Formę 20-21 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto dobrze rozprowadzając je na boki. -
Na wierzch układamy plasterki banana, całość polewamy zalewą kawową.
Wstawiamy do piekarnika 180 C na około 50 minut.
Ciasto możemy podać z mlekiem lub jogurtem, świetnie smakuje polane syropem z agawy lub klonowym.
Komentarze do przepisu (7)

Dolcevita-in-my-kitchen 23 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha, bardzo fajne ciasto :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 23 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Przepyszne ciasto, aż się chce kawałek ;-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 22 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Biorę na niedzielną kolację :) Super wygląda i już czuję ten smak :D Odpowiedzi: 4 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz