Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przepisach na ciasto odwrócone owoce umieszcza się na spodzie formy i dopiero na nie wylewa ciasto. Po upieczeniu wypiek odwraca się do góry dnem, w efekcie czego warstwa dolna znajdują się na wierzchu. Odwrócone ciasto z rabarbarem jest przepyszne, wilgotne, a rabarbar w takim wariancie smakuje inaczej, niż gdyby znajdował się na górze lub w środku ciasta.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34013
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 451
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1673
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10239
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34013
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 451
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1673
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10239
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 25 cm i połóż na jej dnie wycięte koło z papieru do pieczenia. Mocno zamknij boki formy i owiń ją podwójną warstwą folii aluminiowej (na wypadek, gdyby tortownica była nieszczelna).
Odetnij z rabarbaru twarde części, umyj go i pokrój na kawałki przypominające sześciany, a następnie wrzuć do miski. Dodaj mąkę kukurydzianą i 100 g cukru pudru, a następnie wymieszaj.
Mąkę tortową przesiej razem z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzyj masło mikserem, dodaj resztę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny, aż masa będzie jednorodna. Po kolei wbijaj jajka, nie przerywając mieszania, następnie dodaj wanilię, śmietanę i sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę.
Na dnie tortownicy wyłóż rabarbar i zalej przygotowanym ciastem. Wygładź górę. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta będzie gotowy (dla pewności zrób próbę „suchego patyczka”). Wyjmij foremkę z piekarnika i odstaw na 15 minut. Ostrym nożem odkrój boki ciasta, umieść duży talerz na górnej części tortownicy i szybkim ruchem odwróć ciasto do góry dnem. Pozwól tarcie wystygnąć, po czym posyp ją cukrem pudrem i podawaj.