Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdeczne, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki bez smażenia z piekarnika, oponki w smaku są inne niż takie tradycyjne ale równie smaczne i odrobinę mniej kaloryczne. Oponki są delikatne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 178
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 394
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 194
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 178
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 394
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 194
Składniki
Z podanej porcji wyjdzie około 18 oponek Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczkę cukru, około 50 ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po około 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, elastyczne i lśniące. Jeżeli ciasto bardzo by się kleiło do blatu podczas wyrabiania, to możemy blat podsypać delikatnie mąką i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach - odpowietrzanie ciasta: Ciasto po 30 minutach odpowietrzam, ugniatam je kilka razy w misce, nakrywam folią i ponownie odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach - odpowietrzanie ciasta: Ciasto po 30 minutach odpowietrzam, ugniatam je kilka razy w misce, nakrywam folią i ponownie odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.
Pieczenie oponek: Blachę z oponkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 18 minut, tak żeby ładnie się zrumieniły, długość pieczenia zależy od piekarnika i grubości oponek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone oponki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia, a następnie dekoruję lukrem i polewą.
Lukier: Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, stopniowo cukier puder i ucieram. Lukier powinien być dość gęsty. W gotowym lukrze zanurzam górę oponki i układam na kratce aby lukier zastygł a nadmiar spłyną na papier pod kratką. Dodatkowo oponki posypuję kolorową posypką.
Polewa: Składniki na polewę przekładam do rondelka i stawiam na gazie. Podczas podgrzewania cały czas mieszam aby polewa się nie przypaliła. Gdy składniki ładnie się połączą a polewa jednolita, to zdejmuję ją z gazu i dekoruję oponki.
Oponki bez smażenia z piekarnika są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa