Do góry

Desery Przepis na:

Oponki bez smażenia z piekarnika – pyszne i puszyste

Oponki bez smażenia z piekarnika – pyszne i puszyste

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 89957

Dodano:

Odsłon: 5345

Witam serdeczne, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki bez smażenia z piekarnika, oponki w smaku są inne niż takie tradycyjne ale równie smaczne i odrobinę mniej kaloryczne. Oponki są delikatne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 200 ml letniego mleka
  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka (rozmiar L)
  • 1 całe jajko (rozmiar L)
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • otarta skóra z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
  • oraz okrągłe foremki – ja użyłam o średnicy 9 cm i kieliszka o średnicy 3,5 cm
  • na lukier:
  • cukier puder
  • około 3 łyżek zimnej wody
  • około 1 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
  • polewa: porcja na połowę oponek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao prawdziwego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oponki bez smażenia z piekarnika – pyszne i puszyste

Przygotowanie

  1. Z podanej porcji wyjdzie około 18 oponek

    Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczkę cukru, około 50 ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po około 15 minutach:
    Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem.

    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło połączyło się z ciastem.

    Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, elastyczne i lśniące. Jeżeli ciasto bardzo by się kleiło do blatu podczas wyrabiania, to możemy blat podsypać delikatnie mąką i nadal wyrabiać.

    Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.

  3. Po 30 minutach - odpowietrzanie ciasta:
    Ciasto po 30 minutach odpowietrzam, ugniatam je kilka razy w misce, nakrywam folią i ponownie odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.

  4. Po 30 minutach - odpowietrzanie ciasta:
    Ciasto po 30 minutach odpowietrzam, ugniatam je kilka razy w misce, nakrywam folią i ponownie odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.

  5. Pieczenie oponek:
    Blachę z oponkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 18 minut, tak żeby ładnie się zrumieniły, długość pieczenia zależy od piekarnika i grubości oponek.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone oponki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia, a następnie dekoruję lukrem i polewą.

  6. Lukier:
    Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, stopniowo cukier puder i ucieram. Lukier powinien być dość gęsty.
    W gotowym lukrze zanurzam górę oponki i układam na kratce aby lukier zastygł a nadmiar spłyną na papier pod kratką. Dodatkowo oponki posypuję kolorową posypką.

  7. Polewa:
    Składniki na polewę przekładam do rondelka i stawiam na gazie. Podczas podgrzewania cały czas mieszam aby polewa się nie przypaliła. Gdy składniki ładnie się połączą a polewa jednolita, to zdejmuję ją z gazu i dekoruję oponki.

  8. Oponki bez smażenia z piekarnika są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń