Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki cynamonowe to lekko odchudzona wersja karnawałowych pączków. Nie smaży się ich bowiem w głębokim tłuszczu, lecz piecze w piekarniku. Oponki cynamonowe możesz upiec dla niespodziewanych gości. W odróżnieniu od tradycyjnych pączków nie robi się ich z drożdżowego ciasta, którego przygotowanie zajmuje co najmniej półtorej godziny.
Forma na 12 donutów
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Utrzyj jajka z cukrem trzcinowym. Wymieszaj z jogurtem, mlekiem i upłynnionym olejem. Do płynnych składników dodaj ekstrakt waniliowy.
Przesiej do płynnych składników mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj na jednolite ciasto.
Natłuść niewielką ilością oleju formę na 12 donutów. Napełnij formę ciastem do około ¾ wysokości (możesz posłużyć się rękawem cukierniczym lub nakładać ciasto łyżką).
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 12 minut.
Wymieszaj cukier do wypieków z cynamonem.
Przestudź oponki na kratce. Jeszcze ciepłe obtocz w cukrze cynamonowym.