Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki cynamonowe to lekko odchudzona wersja karnawałowych pączków. Nie smaży się ich bowiem w głębokim tłuszczu, lecz piecze w piekarniku. Oponki cynamonowe możesz upiec dla niespodziewanych gości. W odróżnieniu od tradycyjnych pączków nie robi się ich z drożdżowego ciasta, którego przygotowanie zajmuje co najmniej półtorej godziny.
Forma na 12 donutów
Przepis dnia
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 10803
Jeżeli jesteście fanami ziemniaczków, musicie spróbować tych krokietów. :D Do...
Odsłon: 344
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 10803
Jeżeli jesteście fanami ziemniaczków, musicie spróbować tych krokietów. :D Do...
Odsłon: 344
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 173
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Utrzyj jajka z cukrem trzcinowym. Wymieszaj z jogurtem, mlekiem i upłynnionym olejem. Do płynnych składników dodaj ekstrakt waniliowy.
Przesiej do płynnych składników mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj na jednolite ciasto.
Natłuść niewielką ilością oleju formę na 12 donutów. Napełnij formę ciastem do około ¾ wysokości (możesz posłużyć się rękawem cukierniczym lub nakładać ciasto łyżką).
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 12 minut.
Wymieszaj cukier do wypieków z cynamonem.
Przestudź oponki na kratce. Jeszcze ciepłe obtocz w cukrze cynamonowym.