Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1151

Dodano:

Odsłon: 9000

Karnawałowe pyszności i wspomnienia z dzieciństwa

Składniki

  • 750 g mąki + ew do podsypania
  • 500 g twarogu półtłustego (może być mielony )
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia ( smalec)
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. szystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto - do momentu aż nie będzie się ono kleić do rąk ( w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki)

  2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.

  3. W szerokim garnku roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus aby oponki nie chłonęły nam tłuszczu) i dobrze go rozgrzewamy.

  4. Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu np. na ręcznikach papierowych. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia 2018 Ulala, kolejne pyszności z serem :D
No i jak tu do dzieciństwa nie wracać ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń