Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowe pyszności i wspomnienia z dzieciństwa
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2761
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1285
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 738
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 84
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2761
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1285
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 738
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 84
Składniki
szystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto - do momentu aż nie będzie się ono kleić do rąk ( w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki)
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.
W szerokim garnku roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus aby oponki nie chłonęły nam tłuszczu) i dobrze go rozgrzewamy.
Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu np. na ręcznikach papierowych. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.