Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1400

Dodano:

Odsłon: 1170

Tradycyjne oponki czyli pączki z dziurką z ciasta serowego/twarogowego. Dla wielu to na pewno smak dzieciństwa.

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250g białego sera mielonego w kostce
  • 1,5 łyzki śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oponki serowe

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzieliłam żółtka i przełożyłam je do miski. Białek nie wykorzystywałam do oponek, więc je zamroziłam, aby użyć do innego wypieku. Do żółtek dosypałam cukier i zmiksowałam. Następnie partiami dodawałam biały ser i śmietanę miksowałam do połączenia składników. W tym momencie mikser już odłożyłam. Do Masy serowej dosypałam mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlałam wódkę i wymieszałam wszystko łyżką, a następnie rękami zagniotłam ciasto. Ciasto rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Szklanką z ciasta wycinałam kółka, a małym kieliszkiem od wódki wycinałam kółeczka w środku dużych kółek, tak aby powstały oponki. W szerokim garnku zagrzałam olej. Gdy był gorący, na próbę włożyłam kawałek ciasta, żeby zobaczyć czy temperatura jest odpowiednia. Jeśli od razu zacznie skwierczeć i zmieniać kolor, to znaczy, że można smażyć oponki/pączki. Wkładałam więc partiami po 4 oponki i smażyłam je na rumiany kolor, po czym przy pomocy dwóch widelców przekręcałam je na drugą stronę i ponownie smażyłam na rumiano. Usmażone oponki wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby odsączyć oponki z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oponki obtoczyłam w cukrze pudrze. Oponki najlepsze są tego samego dnia po usmażeniu. Nadmiar można zamrozić i wyjąć w innym terminie. Po odmrożeniu smakują równie dobrze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń