Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne oponki czyli pączki z dziurką z ciasta serowego/twarogowego. Dla wielu to na pewno smak dzieciństwa.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 172
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1767
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 172
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1767
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 163
Składniki
Z jajek oddzieliłam żółtka i przełożyłam je do miski. Białek nie wykorzystywałam do oponek, więc je zamroziłam, aby użyć do innego wypieku. Do żółtek dosypałam cukier i zmiksowałam. Następnie partiami dodawałam biały ser i śmietanę miksowałam do połączenia składników. W tym momencie mikser już odłożyłam. Do Masy serowej dosypałam mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlałam wódkę i wymieszałam wszystko łyżką, a następnie rękami zagniotłam ciasto. Ciasto rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Szklanką z ciasta wycinałam kółka, a małym kieliszkiem od wódki wycinałam kółeczka w środku dużych kółek, tak aby powstały oponki. W szerokim garnku zagrzałam olej. Gdy był gorący, na próbę włożyłam kawałek ciasta, żeby zobaczyć czy temperatura jest odpowiednia. Jeśli od razu zacznie skwierczeć i zmieniać kolor, to znaczy, że można smażyć oponki/pączki. Wkładałam więc partiami po 4 oponki i smażyłam je na rumiany kolor, po czym przy pomocy dwóch widelców przekręcałam je na drugą stronę i ponownie smażyłam na rumiano. Usmażone oponki wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby odsączyć oponki z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oponki obtoczyłam w cukrze pudrze. Oponki najlepsze są tego samego dnia po usmażeniu. Nadmiar można zamrozić i wyjąć w innym terminie. Po odmrożeniu smakują równie dobrze.