Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe oponki
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6269
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1939
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6269
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1939
 
         
         
                Składniki
Podane składniki umieszczam w misce w przypadku drożdży świeżych rozpuszczam je w ciepłym mleku zagniatam miękkie ciasto i odstawiam na 2 godzinny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto dziele na 2 części i rozwałkowuje na stolnicy grubszy placek w razie potrzeby podsypuje mąką by ciasto nie kleiło sie do stolnicy .Z placka wycinam foremka serce placki a w środku mniejszą foremka dziurkę serduszko ale można robić szklanka a w środku dziurkę kieliszkiem .
Olej rozgrzewam w garnku i wrzucam kawałek ciasta jak zacznie sie rumienić to olej jest już odpowiedni i smażę partiami oponki po obu stronach ,wyjmuje łyżką cedzakowa na sitko ,lub ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru oleju jeszcze cieple posypuje cukrem pudrem na dokładne wykonanie zapraszam na film smacznego .