Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem pomarańczowy idealny jako dodatek do tortów, babeczek czy deserów w pucharkach. Po przygotowaniu można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Termometr cukierniczy
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Pomarańczę szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę, oczywiście bez albedo. Sok z pomarańczy, skórkę, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i jeszcze chwilę mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Ważne, aby krem nie podgrzewać powyżej 60 stopni, bo wtedy zetnie się białko z jaj. Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka, choć nie jest to konieczne. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje. Krem można wykorzystać do smarowania ciast, tart lub do deserów.