Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem pomarańczowy idealny jako dodatek do tortów, babeczek czy deserów w pucharkach. Po przygotowaniu można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Termometr cukierniczy
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8889
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21805
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 466
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8889
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21805
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 466
Składniki
Pomarańczę szorujemy i osuszamy. Ścieramy skórkę, oczywiście bez albedo. Sok z pomarańczy, skórkę, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i jeszcze chwilę mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Ważne, aby krem nie podgrzewać powyżej 60 stopni, bo wtedy zetnie się białko z jaj. Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka, choć nie jest to konieczne. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje. Krem można wykorzystać do smarowania ciast, tart lub do deserów.