Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowa babka majonezowa

Orzechowa babka majonezowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1500

Dodano:

Odsłon: 448

Idealna na święta ulepszona wersja babki tzw. Poznańskiej lub biszkoptu. Dodatek majonezu sprawia, że jest długo świeża i nie wysycha. Przygotowuję ją w zmielonymi orzechami włoskimi. Dekoruję lukrem kakaowym i połówkami orzechów. Smacznego:)

Składniki

  • Jajka (4 szt.)
  • Cukier (1szklanka)
  • Mąką tortowa (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Majonez delikatesowy Pegaz (2 łyżki)
  • Orzechy mielone (100g)
  • Orzechy połówki (garść)
  • Lukier kakaowy: sok z cytryny, cukier puder, kakao (1 łyżeczka).
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowa babka majonezowa

Przygotowanie

  1. 1. Nastawiam piekarnik na termoobieg (170 st.C).
    2. Rozdzielam jajka na białko i żółtko.
    3. Do misy robota kuchennego wlewam białka, zaczynam ubijać na wysokich obrotach.
    4. Jak zacznie gęstnieć wsypuję małymi porcjami cukier.
    5. Wlewam żółtka.

  2. 6. Wsypuje mąkę wymieszaną z proszkiem.
    7. Dodaję zmielone orzechy włoskie.

  3. 8. Dodaję majonez. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę kakao.

  4. 9. Masę wylewam do formy.
    10. Piekę 50 minut. Po upieczeniu wyjmuje z piekarnika.

  5. 11. Szykuję lukier: cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką kakao.
    12. Ostudzone ciasto polewam lukrem i układam połówki orzechów włoskich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń