Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowce z brzoskwiniami

Orzechowce z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Orzechowce z brzoskwiniami"

Składniki

  • ptysie: 13 dag masła lub margaryny
  • 16 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 13 dag orzechów włoskich
  • szczypta soli. Krem: 500 ml śmietany 30 proc
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 8 połówek brzoskwiń
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich. Polewa karmelowa: 10 łyżek drobnego cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W szerokim garnku rozpuść masło. Dolej 2 niepełne szklanki wrzątku i krótko zagotuj. Zdejmij z ognia, wsypuj małymi porcjami mąkę przesianą z solą – cały czas energicznie mieszaj lub miksuj. Masę odstaw do ostygnięcia.

  2. Do schłodzonej masy dodaj ubite jajka, a następnie drobno posiekane orzechy. Wymieszaj dokładnie. Z ciasta uformuj kule i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 200 st. Zostaw do ostygnięcia.

  3. Śmietanę ubij z pudrem i esencją waniliową. Wymieszaj ze śmietan-fixem. Zimne ptysie przekrój na połowy i napełnij kremem. Na wierzchu kremu ułóż ćwiartki brzoskwiń i po porcji posiekanych orzechów. Przykryj wierzchami ciastek.

  4. Zrób karmel: cukier rozpuść na patelni. Gdy zbrązowieje, dolej odrobinę wody i wymieszaj. Nabieraj widelcem i polewaj ptysie. Zrób to sprawnie – karmel szybko zastyga.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń