Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe drożdżówki z kardamonem

Orzechowe drożdżówki z kardamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Orzechowe drożdżówki z kardamonem"

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 500 g mąki tortowej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 jajko
  • 100 g drobno posiekanych albo mielonych orzechów laskowych
  • 40 sztuk całych orzechów laskowych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 90 minut

  2. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce wymieszać resztę mąki z łyżeczką soli i mielonym kardamonem. Dodać zaczyn drożdżowy, jajko oraz mielone orzechy laskowe. Wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.

  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na grubszy pasek, zwinąć w literkę S, przenieść na blachę wyłożoną pergaminem.

  5. Krawędzie ciastek „esek” udekorować całymi orzeszkami, zwilżyć wodą i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.

  6. Kardamon idealnie podkreśla smak słodkich deserów. Warto nim także przyprawiać pikantne dania zawierające w swym składzie czosnek, albowiem kardamon... odświeża oddech.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń