Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 849 Ocena: 17468
Dodano: 25.06.2020
Odsłon: 219
5-6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Wychodzi kilkanaście markiz.
Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem.
Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.
Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie.
Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm.
Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki .
Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego.
Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić.
Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

konhambos 05 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
alez one pieknie wygladaja!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 26 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 26 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Z tym "prezentują na stole", to bym nie przesadzał, bo szybciej znikną z tego stołu niż tam się zaprezentują ;pPycha, biorę wszystkie, jak jeszcze są :) Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 26 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis i śliczne ciacha!1 Kto głosował? | Odpowiedz