Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe markizy z rukolą

Orzechowe markizy z rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 13193

Dodano:

Odsłon: 166

Ciasteczka świetnie prezentują się na stole, przy czym są bardzo smaczne i domowej roboty.

Składniki

  • mąka pszenna 240 g
  • twaróg półtłusty 30 g
  • listki rukoli 35 g
  • cukier puder 45 g
  • masło lub margaryna 120 g
  • szczypta cukru waniliowego
  • kilkanaście połówek orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe ok.5 łyżek
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowe markizy z rukolą

Przygotowanie

  1. Wychodzi kilkanaście markiz.
    Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem.
    Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.
    Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta.
    Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm.
    Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki .

  2. Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
    W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego.
    Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić.
    Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 czerwca Z tym "prezentują na stole", to bym nie przesadzał, bo szybciej znikną z tego stołu niż tam się zaprezentują ;p
Pycha, biorę wszystkie, jak jeszcze są :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń