Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowy deser a la tiramisu"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 4,60 zł.
W kawie rozpuszczamy cukier i dodajemy kakao, mieszamy. Studzimy i polewamy biszkopty, aby dobrze nasiąkły płynem.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z serkiem mascarpone, miąższem wydrążonym z laski wanillii i miksujemy na gładką, puszystą masę.
Wiśnie delikatnie odcedzamy z soku. Orzechy siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, studzimy na papierowym ręczniku.
Na dnie pucharków układamy warstwę biszkoptów, na nią wykładamy krem oraz wiśnie. Przykrywamy pozostałymi biszkoptami, a następnie kremem i owocami. Posypujemy orzechami laskowymi i polewamy łyżką syropu klonowego. Na koniec dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. Deser wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby się dobrze schłodził.
Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia