Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowy mazurek z masą krówkową"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 122
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3727
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 162
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 877
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 122
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3727
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 162
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 877
Składniki
Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 1,30 zł
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj żółtka, orzechy, cukier puder i cukier waniliowy.
Szybko rękoma zagnieć ciasto (gdyby było zbyt gęste, dodaj 1–2 łyżki bardzo zimnej wody lub kwaśnej śmietany). Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut.
Oderwij ok. 1/4 ciasta, resztę dosyć cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Uformuj owalny placek. Płaską blachę wyłóż pergaminem. Ułóż na nim placek. Z pozostałego ciasta uformuj cienki wałeczek. Ułóż go wokół brzegu spodu. Lekko dociśnij.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor około 15 minut.
Polewa: masę krówkową wymieszaj z orzechami. Rozsmaruj na spodzie mazurka. Na wierzchu zrób ozdobne bazie ze stopionej polewy czekoladowej i pralinek.Źródło: Tina