Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasto w formie orzechów. Do tego oczywiście masa... orzechowa :) Wypiekanie korpusików jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12019
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6835
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12019
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6835
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Składniki
Ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier, jajko i żółtka. Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą*. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie kroimy na plastry. Każdy plaster ciasta rolujemy w wąskie wałeczki. Następnie wałeczki dzielimy na małe kawałeczki o długości 2 cm oraz wysokości i szerokości 1 cm. Z każdego kawałeczka robimy kuleczkę. Do formy wkładamy kuleczki z ciasta, lekko spłaszczamy je palcem, następnie nakładamy wierzch formy. Orzeszki pieczemy na rozgrzanym palniku, aż do zrumienienia ciasta. Pieczenie pierwszej partii orzeszków trwa najdłużej, gdyż forma się rozgrzewa.
*Ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt kruche, bo wówczas orzeszki mogą pękać. Dodatek całego jajka zapewnia odpowiednią strukturę. Same żółtka spowodowałyby nadmierną kruchość ciasta. Uwaga 1: Gdyby zdarzyło się, że upieczone orzeszki nie chcą odejść od formy, trzeba je oderwać licząc się z ich zniszczeniem, a przed włożeniem następnej partii kuleczek natłuścić formę margaryną. Problem nie powinien się już powtórzyć. Uwaga 2: Czasami kuleczki są troszkę za duże, wówczas podczas pieczenia przy korpusikach tworzą się ranty. Trzeba je obciąć nożykiem.
Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko połączyć z cukrem, dodać kaszkę mannę. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, aby kaszka się rozkleiła, czyli masa zgęstniała. Do kleiku wsypać zmielone orzechy, całość gotować jeszcze chwilkę. Następnie masę odstawić do przestudzenia. Połówki orzeszków nadziewamy masą (najlepiej gdy nie jest letnia, gdyż wtedy jest bardziej elastyczna). Połówki sklejamy ze sobą, tak aby powstały orzeszki. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło około 60 sztuk orzeszków.
Smacznego.