Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasto w formie orzechów. Do tego oczywiście masa... orzechowa :) Wypiekanie korpusików jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2776
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1305
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 754
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 104
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2776
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1305
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 754
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 104
Składniki
Ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier, jajko i żółtka. Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą*. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie kroimy na plastry. Każdy plaster ciasta rolujemy w wąskie wałeczki. Następnie wałeczki dzielimy na małe kawałeczki o długości 2 cm oraz wysokości i szerokości 1 cm. Z każdego kawałeczka robimy kuleczkę. Do formy wkładamy kuleczki z ciasta, lekko spłaszczamy je palcem, następnie nakładamy wierzch formy. Orzeszki pieczemy na rozgrzanym palniku, aż do zrumienienia ciasta. Pieczenie pierwszej partii orzeszków trwa najdłużej, gdyż forma się rozgrzewa.
*Ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt kruche, bo wówczas orzeszki mogą pękać. Dodatek całego jajka zapewnia odpowiednią strukturę. Same żółtka spowodowałyby nadmierną kruchość ciasta. Uwaga 1: Gdyby zdarzyło się, że upieczone orzeszki nie chcą odejść od formy, trzeba je oderwać licząc się z ich zniszczeniem, a przed włożeniem następnej partii kuleczek natłuścić formę margaryną. Problem nie powinien się już powtórzyć. Uwaga 2: Czasami kuleczki są troszkę za duże, wówczas podczas pieczenia przy korpusikach tworzą się ranty. Trzeba je obciąć nożykiem.
Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko połączyć z cukrem, dodać kaszkę mannę. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, aby kaszka się rozkleiła, czyli masa zgęstniała. Do kleiku wsypać zmielone orzechy, całość gotować jeszcze chwilkę. Następnie masę odstawić do przestudzenia. Połówki orzeszków nadziewamy masą (najlepiej gdy nie jest letnia, gdyż wtedy jest bardziej elastyczna). Połówki sklejamy ze sobą, tak aby powstały orzeszki. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło około 60 sztuk orzeszków.
Smacznego.