Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzeźwiające tiramisu z jagodami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mocno rozgrzej patelnię. Wsyp wiórki kokosowe. Mieszając, podpraż je na złoty kolor. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Kawę wymieszaj z likierem.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do metalowej miseczki. Dosyp cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj trzepaczką, aż masa jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa.
Stale ubijając, dodawaj porcje serka mascarpone. Uważaj, aby krem nie zwarzył się. Kiedy serek dobrze połączy się z masą jajeczną, zdejmij krem z kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywno, domieszaj do kremu. Formę wyłóż folią.
Na spodzie ułóż 4 biszkopty. Skrop je 1/3 kawy z likierem. Posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Posyp łyżką jagód oraz łyżką zrumienionych wiórków kokosowych. Tak samo układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie ciastka, cały napar z kawy z likierem oraz krem, wiórki i jagody.
Deser wstaw do lodówki na 8 godzin (a jeszcze lepiej na noc). Przed podaniem tiramisu posyp kakao albo startą czekoladą. Ew. udekoruj deser listkami melisy cytrynowej.Źródło: Tina