Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na orzeźwiający deser, który pomoże nam znieść letnie upały. Tym razem połączymy ze sobą warstwy lekkiej, śmietankowo – jogurtowej masy i słodko–kwaskowego kremu cytrynowego, czyli lemon curd. Cudownie orzeźwiający, cytrynowy smak deserów przebija niemal z każdej warstwy. Wilgotny spód z biszkoptów jest idealną bazą dla lekkiego kremu jogurtowego, a wyraźny smak curdu wspaniale balansuje pomiędzy słodyczą i kwaśnością cytryn. Prosty w przygotowaniu deser, który idealnie sprawdzi się w upalne dni.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1891
Polecam, pychota.
Odsłon: 631
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 515
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1891
Polecam, pychota.
Odsłon: 631
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 515
Składniki
Przygotowanie deserów zacznij od kremu cytrynowego. Do dużej, odpornej na wysokie temperatury miski przełóż 4 duże żółtka. Dodaj do nich 80 g drobnego białego cukru, 80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, świeżo startą skórkę z jednej, dobrze wyszorowanej, średniej cytryny i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do uzyskania jednolitego płynu.
Miskę postaw na rondelku z niewielką ilością lekko gotującej się wody. Od tego momentu podgrzewaj całość przez około 10 minut, stale mieszając, do uzyskania gęstego kremu przypominającego konsystencją budyń. Do mieszania najlepiej jest użyć rózgi pokrytej sylikonem. Pozwoli Ci to uniknąć niechcianych reakcji, które mogłyby nadać kremowi nieprzyjemnego, metalicznego posmaku.
Po około 10 minutach zdejmij krem z kąpieli wodnej i od razu dodaj do niego 80 g pokrojonego w kostkę, miękkiego masła. Zrób to w dwóch partiach i za każdym razem dokładnie połącz tłuszcz z masą przed dodaniem kolejnej porcji. Po dodaniu całego masła oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, a następnie odstaw krem w chłodne miejsce, do całkowitego wystudzenia. Około godzina powinna wystarczyć.
W międzyczasie zajmij się prostym ponczem do nasączenia biszkoptów. Do szerokiego, płaskiego naczynia przelej 100 ml likieru Limoncello i taką samą ilość chłodnej, przegotowanej wody. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu.
Kiedy lemon curd osiągnie temperaturę pokojową, przygotuj krem śmietankowo – jogurtowego. Do dużej miski przelej 300 ml zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 20 g cukru pudru oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij na ¾, to znaczy do momentu, w którym śmietanka wyraźnie zgęstnieje i co najmniej podwoi swoją objętość, ale nie będzie jeszcze całkowicie sztywna.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do śmietanki 300 g zimnego jogurtu greckiego i krótko wymieszaj zawartość naczynia, na niskich obrotach, tylko do równego rozprowadzenia jogurtu w śmietance. Do kremu dodaj około 1/3 curdu cytrynowego i ostrożnie połącz go z masą przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Po wmieszaniu curdu do kremu złóż desery; zrób to w dowolny sposób, zależnie od własnych preferencji. Jako przykład, ja swoje desery składam w czterech około 400 ml pucharkach, ale można również użyć mniejszych kubeczków i przygotować więcej porcji. Na dnie każdego pucharka układam po dwa solidnie nasączone w ponczu biszkopty. Na biszkopty wykładam dwie łyżki kremu jogurtowego. Rozprowadzam go tak, żeby całkowicie przykrył biszkopty i utworzył w miarę równą podstawę dla reszty deseru. Na wyrównany krem wykładam łyżkę curdu cytrynowego, a następnie staram się go rozprowadzić tak, żeby prawie dochodził do ścianek pucharków. Dzięki temu, kiedy przygnieciemy go kolejną warstwą jasnego kremu, stworzy na ściankach ładny wzór. Na curd wykładam po kilka borówek. Od tego momentu powtarzam kolejne warstwy: dwie łyżki jasnego kremu, potem łyżka curdu cytrynowego, a na to ponownie dwie łyżki masy jogurtowej. Na wierzchu ostatniej, jasnej warstwy układam jeszcze kilka borówek. Złożone desery odstaw do lodówki na około godzinę, do zestalenia kremów.
Smacznego!