Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzeźwiający mus (granita) śliwkowa"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Do rondelka wlej 2 szklanki wody. Wsyp cukier, kardamon, anyż, imbir. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj 8-10 minut. Studź syrop przez 10 minut, następnie przecedź przez sitko.
Usuń pestki ze śliwek. Zmiksuj owoce z sokiem winogronowym. Przecedź przez sitko, wyciskając jak najwięcej miąższu.
Do przetartych śliwek dodaj syrop i wymieszaj. Przelej do metalowej miski i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie rozgnieć krystalizujący się mus widelcem.
Przykryj i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Ponownie rozgnieć mus widelcem. Przykryj i wstaw do zamrażarki jeszcze na godzinę.
Tuż przed podaniem przełóż granitę do szklanych pucharków i udekoruj listkami świeżej mięty.
Sok winogronowy można zastąpić białym półwytrawnym winem i podać granitę np. jako aperitif. Zarezerwuj tylko więcej czasu, bo z dodatkiem wina granita zamraża się ok. 3 godzin dłużej.Źródło: Olivia