Do góry

Desery Przepis na:

owoce w tapioce - wiśnie

owoce w tapioce - wiśnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2139

Dodano:

Odsłon: 347

delikatny domowy kisiel wiśniowy zagęszczony mąką z tapioki bez glutenu bez cukru bez konserwantów

Składniki

  • wiśnie mrożone - 1 szklanka
  • aronia mrożona - pół szklanki (opcjonalnie)
  • mąka z tapioki - 2 łyżki
  • syrop klonowy - 4 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wiśnie (bez pestek) mrożę sama, latem. Zimą zamrożone owoce po prostu mam pod ręką - do garnka, zalewam wodą - - tyle niepełnych szklanek ile osób. Gotuję.

    Mam bzika na punkcie aronii, jej właściwości antyoksydacyjnych i zawartości witaminy C, dodaję ją niemalże do wszystkiego, więc dodaję solidną garść i tutaj.

  2. Rozpuszczam mąkę z tapioki w 1/2 szklance zimnej wody i wlewam do gotującego się kompotu mieszając.
    Tapioka jest delikatna w smaku i formie, nie robią się grudy. Mieszam, by wyrównać konsystencję i równo rozprowadzić owoce po masie.

    Gotuję jakieś 2-3 minuty. Po wyłączeniu grzania, wlewam syrop klonowy do smaku i mieszam, by rozprowadzić słodycz po masie. . Ostrożnie, przecież można polać deser większą ilością.

    Gotowe!

  3. A to, co się nie zmieści w miseczki, pakuję do "słoika do pracy"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń