Do góry

Desery Przepis na:

Owocowy deser z mascarpone

Owocowy deser z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4304

Dodano:

Odsłon: 13600

Po dobrym, niezbyt obfitym obiedzie deserek jak marzenie. Lekki, puszysty, owocowy, niezbyt słodki. Szybki w przygotowaniu i na tyle atrakcyjny, że nada się na każdą okazję.

Składniki

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • ok. 125 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 25 dag mrożonych owoców
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zamrożone owoce wsyp do rondelka, posyp dwoma łyżkami cukru i smaż na małym ogniu.
    Dodaj dwie łyżki miodu i smaż do chwili, kiedy zrobi się już prawie płynna konfitura.
    Zostaw do wystudzenia.

  2. Serek mascarpone i śmietankę (wszystko dobrze schłodzone) ubij z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.

  3. Do części ubitej masy możesz dodać 2 łyżki chłodnej konfitury przetartej blenderem.

  4. Podawaj schłodzone w pucharkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń